Aanleverspecificaties

Algemene aanleverspecificaties voor drukwerk

Bestandsformaten PDF-EPS-JPG-TIF - Bestanden kunnen worden aangeleverd in de formaten PDF, EPS, JPG en TIF.

Minimale resolutie 200 dpi - Als je afbeeldingen gebruikt, dan raden wij een resolutie aan van minimaal 200 dpi. Een lagere dpi-waarde kan leiden tot vervaging van de afbeelding. Als je besluit jouw bestand toch met een lagere resolutie dan 200dpi aan te leveren, dan zullen wij het drukwerk naar maximale haalbaarheid produceren.

Fonts 100% ingesloten - Fonts dienen 100% ingesloten te zijn. Bij PDF gaat dat automatisch. Daarom hebben we het liefst een PDF. Voor EPS-bestanden dienen fonts omgezet te worden naar lettercontouren.

Juiste formaat - Lever je bestand aan in het juiste formaat, inclusief snijtekens.

Snijmarge/Afloop - Voor kleinformaat (kaarten, flyers, visitekaartjes) moet je rekening met een snijmarge/afloop van 3 mm aan alle zijden.

Minimale tekstmarge van 3 mm vanaf snijrand - Hierdoor kunnen belangrijke teksten en/of afbeeldingen die dicht op de rand staan niet komen te vervallen.

Lijnen - Indien je gebruik maakt van lijnen en strepen, dan mogen deze niet dunner zijn dan 0,25 punts. Negatieve lijnen moeten tenminste een dikte hebben van 0,5 punts.

Kaders - Als je een kader wilt plaatsen om het drukwerk, dan kunnen wij niet garanderen dat het kader aan alle zijden even breed zal zijn. Dit in verband met een afwijkingsmarge van ca. 1-2 mm. Wij raden je dus aan om het drukwerk zonder kader te laten maken.

Let op met RGB-kleuren! - Wanneer je RGB-kleuren hebt gebruikt in het ontwerp, dan treedt er altijd een kleurverschil op vanwege omzetting naar CMYK. RGB-kleuren worden bijvoorbeeld gebruikt door internetafbeeldingen en software zoals Microsoft Office Word.

Transparantie en overdruk - Het is mogelijk dat transparanties en overdruk problemen veroorzaken. Het aanleveren van bestanden met transparanties en/of overdruk is geheel op eigen risico.

Overdruk voorkomen: 

Tekst en/of beeld dient niet op overdruk te staan. Bij overdruk bestaat er het risico dat betreffende tekst en/of beeld in het drukprocédé slecht tot niet zichtbaar zijn. Witte teksten of vlakken e.d. die op overdruk staan zullen in zijn geheel wegvallen. Je kunt direct overdruk verwijderen in de programma’s Indesign en Illustrator via menu ‘Kenmerken’.

Transparantie voorkomen: 

Voor programma Adobe Illustrator: Sla het Illustrator document op als pdf met de volgende instellingen: Kies bij Adobe PDF-Voorinstelling voor ‘Standaardwaarden Illustrator’. Kies bij Compatibiliteit voor Acrobat 4 (PDF 1.3). Klik op Geavanceerd en kies bij Opties voor overdruk en transparatie-afvlakker voor de voorinstelling ‘Hoge resolutie’.Klik PDF opslaan. Het bestand wordt nu afgevlakt. 

Voor programma Adobe InDesign: Maak een profiel aan in het menu ‘Bewerken > voorinstellingen transparanties afvlakken’.  Kies vervolgens voor hoge resolutie, klik op ‘Nieuw’ en geef het profiel een naam. Zet de eerste schuif van 100% naar 75%. Selecteer daarna in het onderste vakje ‘Complexe regio’s bijknippen’ en bevestig met ‘OK’. Bij het exporteren van een bestand naar PDF selecteer je bij ‘Compatibiliteit’ voor Acrobat 4 en kies je bij ‘Advanced’ voor het zojuist aangemaakte profiel.  Het bestand wordt nu afgevlakt.

Steunkleuren - Jouw ontwerp mag geen steunkleuren bevatten. Alle steunkleuren dienen te worden omgezet naar CMYK waarden. Je kunt in Adobe Illustrator en Adobe Indesign gemakkelijk alle kleuren omzetten naar CMYK waarden.

Adobe Illustrator: 

Selecteer alle objecten in het ontwerp, klik op 'Bewerken', ga naar 'Kleuren bewerken' en selecteer 'Converteren naar CMYK'. Nu zijn alle kleuren die gebruikt zijn omgezet naar CMYK waarden.

Adobe Indesign: 

Ga naar 'bestand' -> 'Exporteren', Opslaan als: Adobe PDF (Print), Ga naar 'Output' en klik op 'Ink manager', Zet hier een vinkje bij 'Alle steunkleuren naar proces', klik op 'Ok'. Nu kun je het bestand exporteren en zijn alle kleuren omgezet naar CMYK waarden.

Kleurprofielen - 24drukwerk werkt met ISO Coated v2 (ECI) (dit is de norm ISO 12647-2). Wanneer je met een full colour (CMYK) ontwerp werkt, zet je het uiteindelijke ontwerp om naar PDF. Je kiest dan voor het profiel ‘FOGRA39’ of profiel ‘FOGRA27’ (bij oudere versies van Adobe Creative Suite). Wanneer je deze profielen aanhoudt zal jouw drukwerk het meest met de gekozen kleuren overeenkomen. Let op! Het uiteindelijke drukwerk kan altijd iets afwijken, aangezien het van veel factoren afhankelijk is. De profielen kun je oa hier downloaden: www.eci.org

Kleurverzadiging tussen 20% en 300% - Het ontwerp mag i.v.m. kleurverzadiging maximaal 300% en minimaal 20% zijn (anders ontstaan vlekken in jouw drukwerk of neemt zichtbaarheid af). Bij een 'spoedlevering' mag de kleurverzadiging maximaal 260% zijn, vanwege de korte droogtijd van het papier. Je kunt de kleurverzadiging eenvoudig berekenen door alle CMYK-waarden bij elkaar op te tellen.

Geen vouwtekens of vouwlijnen - Lever je bestand aan zonder vouwtekens binnen het bestandsformaat. Dit in verband met een afwijkingsmarge van ca. 1-2 mm.

Voorwaarden goed PDF-bestand - Een goed PDF-bestand vervaardig je het best met behulp van programma's als InDesign, Illustrator of Photoshop. Met het Microsoft Office pakket (Word, Excel, Powerpoint) kun je geen drukbare bestanden maken. Deze bestanden kunnen onverwachte resultaten geven. Wel kunnen wij voor je kijken of wij jouw Office-bestand om kunnen zetten in een drukbaar bestand. Wij rekenen hiervoor een minimumprijs van € 15,- per kwartier; een exacte prijsopgave geven wij in overleg. Neem hiervoor contact op met onze online helpdesk.

Jouw PDF bestand zelf controleren - Controleer je PDF-bestand voordat je deze bij ons upload. Dit kun je doen door gebruik te maken van Overprint preview, Separation Preview in Adobe Acrobat of Overprint Preview in Adobe Reader (gratis). Controleer ook het PDF-bestand met een print en zet de Overprint Preview op 'aan'.

Licenties - Vaak is bij commerciële afbeeldingen of logo's een licentie nodig om deze te mogen gebruiken. Wanneer je een afbeelding aanbiedt wordt geacht dat je over deze licenties beschikt. Als wij om wat voor reden dan ook benaderd worden door de legale licentiehouder zal deze direct naar u worden doorverwezen.

Digitaal vs offset drukwerk - Doordat digitaal en offset een andere techniek zijn, kan er een klein kleurverschil ontstaan, de kwaliteit is nagenoeg gelijk. Dit valt alleen op als je het eindresultaat naast elkaar legt.

Veelgestelde vragen

De meest gestelde vragen hebben we al voor je beantwoord.

Kom je er niet uit?

We helpen je graag verder op de chat!

© 24drukwerk B.V.
Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Sitemap