Aanleverspecificaties

Drukwerk aanleveren

PDF

Lever je bestand altijd aan als pdf. Een pdf-bestand behoudt de opmaak en lettertypes van het originele document, waardoor het geschikt is voor drukwerk. Bovendien ondersteunt het de CMYK-kleurruimte en kan het afloop en snijtekens bevatten voor een professionele afwerking.

Maximale formaten

De maximale formaten zijn afhankelijk van het type product (plot, druk of print). We kunnen plotten op grootformaat (bijv. posters en banieren tot 130 cm breed), bouwtekeningen printen we tot maximaal 90 cm breed (lengte is onbeperkt) en 500x700 mm is het maximale formaat dat wij in grote oplagen kunnen drukken. Er zijn een paar uitzonderingen: een paar papiersoorten vallen net wat kleiner uit, waardoor het maximaal bedrukbare formaat ook kleiner is.

Export instelling

Zorg dat je bestanden altijd opslaat als PDF/X-4.

Lijnen

Als je gebruik maakt van lijnen en strepen, dan mogen deze niet dunner zijn dan 0,25 pt. Gebruik je lijnen van 0,25 pt in je bestand, maak deze dan altijd 100% zwart. Lijnen dunner dan 0,25 pt kan leiden tot ongewenste resultaten zoals onderbroken lijnen, onvolledige afdrukken of onleesbare tekst.

Teksten en fonts

  • Plaats teksten altijd minimaal 5 mm van de rand af. Dit komt ten goede aan je ontwerp en het uiteindelijke resultaat.
  • Als minimale lettergrootte adviseren we 7 pt, dit is uiteraard ook afhankelijk van het font dat je gebruikt.
  • Sluit je fonts in bij je pdf, of zet deze om in contouren. Beide opties leggen we hieronder uit.

Font insluiten Het insluiten van lettertypen in een pdf-bestand zorgt ervoor dat de ontvanger het bestand kan bekijken en afdrukken zoals het bedoeld is, zonder dat de lettertypen ontbreken. Wanneer je een bestand opslaat/exporteert zoals omschreven bij het kopje 'Afloop en snijtekens', zal Adobe je fonts automatisch insluiten in de geëxporteerde pdf.

Font insluiten Font omzetten in contouren Het omzetten van een font naar contouren betekent dat de letters worden omgezet naar vectorvormen, waardoor de lettertypen niet meer nodig zijn om het document weer te geven. Let op: het omzetten van een font naar contouren zorgt ervoor dat je tekst niet meer aan kan passen, daarom is het aanbevolen om de originele bestand te bewaren als backup voordat je het omzet naar contouren. In Adobe Indesign en Adobe Illustrator werkt dit op dezelfde manier:

  • Selecteer het tekstobject of de tekstlaag waarvan je de font wilt omzetten naar contouren.
  • Ga naar Type > Create Outlines in het hoofdmenu of druk op Command + Shift + O (Mac) of Ctrl + Shift + O (Windows).

De tekst zal nu worden omgezet in vectorvormen, waardoor de font niet langer nodig is. Je kunt de vectoren nu verder bewerken of exporteren als een drukklare pdf-bestand. Houd er rekening mee dat wanneer je tekst omzet in contouren, je letters een fractie 'vetter' kunnen worden.

Let op: Je bent zelf verantwoordelijk voor de juiste licenties voor je fonts.

Resolutie / kwaliteit

Het beste resultaat krijg je met beelden met een resolutie van 300 DPI (of meer), maar 150 DPI is minimaal. Hiermee voorkom je dat je afbeeldingen pixelig of onscherp worden.

DPI staat voor Dots Per Inch, het aantal pixels per inch dat wordt weergegeven in een afbeelding. Hoe hoger de DPI, hoe meer pixels er zijn in een afbeelding, wat resulteert in een hogere resolutie en meer detail. Als een afbeelding wordt uitvergroot, worden de pixels groter en wordt de afbeelding minder scherp. Daarom is het aan te raden om afbeeldingen te gebruiken met een hoge resolutie van ten minste 300 DPI om ervoor te zorgen dat het beeld scherp blijft, zelfs bij vergroting. Een resolutie van 150 DPI kan acceptabel zijn voor sommige toepassingen, het is belangrijk om afbeeldingen te gebruiken met een resolutie die past bij het formaat en de kwaliteit die je wilt bereiken in het uiteindelijke drukwerk.

Pagina’s

  • Enkelzijdige bedrukking = bestand met 1 pagina
  • Tweezijdige bedrukking = bestand met 2 pagina's
  • Pagina 1 is altijd de voorzijde
  • Zorg dat je trimbox goed staat op alle pagina's in je pdf, dus niet alleen op pagina 1
  • Wil je op de achterzijde dezelfde bedrukking als op de voorkant? Lever dan een pdf aan met twee dezelfde pagina’s
  • Maak je een boekje? Lever dan losse pagina’s aan in de juiste volgorde (dus de achterpagina als laatste pagina van je pdf) en geen spreads.

Formaten

Afloop (trimbox) en snijtekens

Het is het belangrijk om bij je ontwerp altijd een afloop van 3 mm aan te houden. Dit om witranden na het snijden te voorkomen. Tevens is het verstandig om bij het exporteren snijtekens (cropmarks) aan je document toe te voegen.

Om in Adobe InDesign een pdf-bestand te exporteren met 3 millimeter afloop, volg je deze stappen:

  • Ga naar het menu Bestand en selecteer Exporteren.
  • Kies bij het exportvenster als bestandsformaat Adobe PDF (Print).
  • In het venster Exportinstellingen selecteer je 'PDF/X-4' bij de standaardinstellingen voor PDF-profielen.
  • Ga naar het tabblad 'Sla op' en kies een geschikte locatie en naam voor het bestand.
  • Onder het kopje 'Tekens en afloopgebied' vink je bij 'Tekens' het vakje 'Snijtekens' aan en vul je bij 'Afloopgebied' 3mm in. Dit zorgt ervoor dat het document met afloop en snijtekens wordt geëxporteerd.
  • Klik op de knop Exporteren en het pdf-bestand wordt opgeslagen op de gekozen locatie.

Om in Adobe Illustrator een pdf-bestand op te slaan met 3 millimeter afloop, volg je deze stappen:

  • Ga naar het menu Bestand en selecteer Exporteren.
  • Kies bij het exportvenster als bestandsformaat Adobe PDF.
  • Kies bij het venster Adobe PDF-voorinstellingen voor 'PDF/X-4'.
  • Ga naar het tabblad 'Afloop' en vul bij 'Afloop toevoegen' 3 millimeter in.
  • Kies een geschikte locatie en naam voor het bestand.
  • Klik op de knop Exporteren en het pdf-bestand wordt opgeslagen op de gekozen locatie.

Wanneer je je bestand exporteert zoals hierboven omschreven, creëert Adobe een trimbox in je PDF. Een trimbox is het onderdeel van een PDF-document dat aangeeft waar de pagina moet worden afgesneden of bijgesneden na het drukken. Het is de definitieve afmeting van een pagina na het snijden. Bij het maken van een pdf-bestand is het daarom een vereiste om de trimbox correct in te stellen om ervoor te zorgen dat het drukwerk er precies zo uit komt te zien als bedoeld. Komt de trimbox niet overeen met het opgegeven formaat? Dan kunnen we deze niet in productie brengen.

Kleuren

RGB vs CMYK, een stukje uitleg

CMYK en RGB zijn beide kleurmodellen, maar ze worden op verschillende manieren gebruikt. RGB (Rood, Groen, Blauw) wordt gebruikt voor het maken van kleuren op schermen, zoals computerschermen en televisies, terwijl CMYK (Cyaan, Magenta, Geel, Zwart) wordt gebruikt voor drukwerk.

Het belangrijkste verschil tussen CMYK en RGB is de manier waarop kleuren worden gemaakt. RGB maakt gebruik van de toevoeging van licht om kleuren te maken, terwijl CMYK de toevoeging van pigmenten gebruikt. Dit heeft invloed op hoe kleuren eruit zien en hoe ze worden geproduceerd.

CMYK wordt gebruikt voor drukwerk omdat de meeste drukpersen gebruik maken van vier kleuren (Cyaan, Magenta, Geel, Zwart) om alle kleuren te produceren. Door het gebruik van CMYK kleuren, kunnen ontwerpers nauwkeuriger de kleuren bepalen die worden gedrukt en zorgen voor consistente kleuren op verschillende materialen.

RGB kleuren kunnen voor drukwerk wel worden omgezet naar CMYK, maar omdat RGB een veel breder kleurenspectrum heeft dan CMYK, is er een risico dat kleuren niet goed worden omgezet en er kleurverlies optreedt. Daarom is het aanbevolen om ontwerpen en afbeeldingen in CMYK-modus te maken en te gebruiken voor drukwerk.

Je document instellen in CMYK modus

Bij zowel Adobe Indesign als Adobe Illustrator ga je bovenin de balk naar: File > Document Color Mode / Document Setup > CMYK

Gebruik van zwart

Zwarte inkt kan je op 2 manieren aanleveren:

Standaard zwart
  • C=0%, M=0%, Y=0%, K=100%
  • Fijne, kleine tekst en lijnen

Standaard zwart wordt vaak gebruikt voor drukwerk omdat het een eenvoudige en effectieve manier is om alleen de zwarte inkt te gebruiken zonder andere kleuren toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij het afdrukken van tekst of lijnen die niet mogen worden afgevlakt of vervormd door de menging van andere kleuren. Bovendien is het gebruik van alleen zwarte inkt ook kosteneffectiever omdat het minder inkt verbruikt dan het gebruik van meerdere inkten.

Diep zwart (rich black)
  • C=30%, M=30%, Y=30% K=100%
  • Diepere, rijkere toon
  • Grote vlakken, vormen en teksten

Diep zwart wordt vaak gebruikt voor drukwerk omdat het diepere en rijkere zwarte tinten produceert dan 100% K alleen. Het gebruik van deze opbouw kan helpen om teksten en afbeeldingen er scherper en helderder uit te laten zien, waardoor het drukwerk er professioneler uitziet. Bovendien kan de opbouw van rijk zwart ook helpen om de kans op vlekken, inktbloeding en andere drukfouten te verminderen, omdat het de inktdichtheid beter verdeelt over het drukwerk.

Pantone-kleuren

Pantone-kleuren, ook wel PMS-kleuren genoemd, zijn kleuren die zijn gestandaardiseerd door het Pantone Matching System. Dit systeem bestaat uit een set van unieke kleuren die elk een specifieke code hebben, waardoor ze wereldwijd kunnen worden gereproduceerd met een hoge mate van nauwkeurigheid.

Pantone-kleuren kunnen worden gebruikt bij het aanleveren van drukwerk door de kleuren te specificeren in het ontwerp. Hierdoor kan de drukker exact dezelfde kleuren drukken als die in het ontwerp zijn gebruikt, zonder dat er afwijkingen ontstaan door de conversie van RGB- of CMYK-kleuren.

Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van Pantone-kleuren meer kosten met zich mee kan brengen dan het gebruik van standaard CMYK-kleuren. Dit komt omdat de drukker extra stappen moet nemen om de specifieke Pantone-kleur te drukken. Binnen Wihabo wordt er niet gedrukt met Pantone-kleuren. Echter ben je vrij om deze kleuren wel te gebruiken in je bestanden. Ons systeem zal ervoor zorgen dat de kleur wordt omgezet naar een CMYK kleur.

Rondhoeken

Voor een aantal formaten hebben we een vaste stansvorm met een ronde hoek van 5 mm. Hiermee creëer je een strakke en gelijke ronde hoek. Het gaat om de volgende formaten:

  • 260 x 130 mm (dubbele kaart)
  • 210 x 100 mm
  • 150 x 100 mm
  • 148 x 210 mm (A5 formaat)
  • 85 x 55 mm (visitekaartje)

Voor visitekaartjes van het formaat 85×55 mm hebben we naast 5 mm ook de rondhoek van 3 mm, 7 mm of 10 mm.

Hoe lever je een drukwerk bestand aan voor rondhoeken?

Wil je een drukwerk met een ronde hoek laten maken in één van de bovenstaande formaten? Dan volstaat het om een normaal pdf-bestand aan te leveren. Hierin hoef je de ronde hoek zelf niet aan te geven. Zorg wel zoals altijd voor 3 mm afloop rondom.

Veelgestelde vragen

De meest gestelde vragen hebben we al voor je beantwoord.

Kom je er niet uit?

We helpen je graag verder op de chat!

© 24drukwerk B.V.
Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Sitemap